Terug naar het overzicht

Grote (ver)bouwplannen? De wet verandert!

Ga je binnenkort je woning of bedrijf groots verbouwen of uitbreiden? Dan kan het zijn dat je plan zo groot is dat daarvoor een verandering van het bestemmingsplan nodig is. Tot nu toe diende je een verzoek in om het plan te veranderen. Maar door ingang van de Omgevingswet verandert dat per 1 januari 2024. Hieronder lees je wat er verandert en waarom.

Ben je ondernemer en heb je (ver)bouwplannen? Dan kun je te maken krijgen met de Omgevingswet en dat roept misschien wel vragen op. Daarom organiseren we op 13 en 14 november informatiebijeenkomsten over de Omgevingswet. We leggen de stappen uit die je vanaf 1 januari 2024 doorloopt bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. Ook zijn er experts om je vragen te beantwoorden en er is een netwerkborrel. Klik hier voor meer informatie.

Wat is er aan de hand?
De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024. Vanaf dat moment bestaan er geen verschillende bestemmingsplannen meer, er is dan één omgevingsplan. Hier moet je nu al rekening mee houden. Want als je zo’n wijziging aanvraagt,  dan moeten andere mensen je plan eerst kunnen inzien voordat het wordt goedgekeurd. Als je nu een wijzigingsaanvraag doet, dan lukt het waarschijnlijk niet meer om die voor het einde van 2023 ter inzage te leggen. Kijk daarom nu al wat de beste route is als je de bestemming van je woning wilt veranderen of een grote verbouwing wilt uitvoeren.

Maatwerk
Neem vanaf nu vooraf contact op met de collega’s van het Klant Contact Centrum van de gemeente Dronten als je (ver)bouwplannen hebt. Heb je een ingewikkeld plan? Dan word je gekoppeld aan één contactpersoon die je door het proces begeleidt, een gids-initiatief. Met maatwerk helpen we je sneller door het proces en heb je sneller duidelijkheid over de haalbaarheid van jouw plan.

Goed om te weten
Op dit moment geldt dit alleen voor plannen waarbij het gaat om het veranderen van het bestemmingsplan. Dit geldt nog niet als je een omgevingsvergunning aanvraagt voor een kleinere verbouwing in of aan je huis. Een omgevingsvergunning kun je nog tot het einde van dit jaar aanvragen via www.omgevingsloket.nl. Hier vind je ook of er een vergunning nodig is voor jouw plannen.