Mensenhandel

Mensenhandel is een ernstige en complexe vorm van criminaliteit die een enorme inbreuk maakt op de vrijheid van mensen. Elke dag worden mannen en vrouwen, jongens en meisjes, slachtoffer van seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting.

Het doel van de uitbuiters is om hun slachtoffers in te zetten voor persoonlijk en/of financieel gewin en dit gaat helaas gepaard met geweld, chantage, misleiding of het misbruiken van de positie van slachtoffer. De gemeente Dronten accepteert dit niet.

Samen met de andere gemeentes en partners in Flevoland heeft de gemeente Dronten op 16 november 2022 de intentieverklaring Flevoland ‘Ketenaanpak Mensenhandel’ getekend.

In 2019 is een Zorgcoördinator Mensenhandel aangesteld die als werkgebied heel Flevoland heeft. Sinds 2023 heeft Dronten een aandachtsfunctionaris mensenhandel. 

Er zijn 4 vormen van uitbuiting:

Seksuele uitbuiting
Hierbij wordt het slachtoffer gedwongen in de seksindustrie te werken. Dit kan doormiddel van gedwongen prostitutie maar ook door het verlenen van andere seksuele diensten. De loverboy constructie is hier ook een onderdeel van.

Criminele uitbuiting
Hierbij wordt iemand gedwongen om criminele feiten te plegen of om te bedelen. Denk aan drugshandel, misbruik van iemands bankrekening, gebruik van iemands woning voor drugsproductie, winkeldiefstal etc.

Arbeidsuitbuiting
Arbeidsuitbuiting is het werven, vervoeren, overbrengen of huisvesten van een persoon met gebruik van dwang, met als doel deze persoon uit te buiten. Het gaat dan om zulke erbarmelijke omstandigheden dat we kunnen spreken van mensonterende situaties en mensenhandel. Dwang, geweld, dreiging, afpersing, fraude en misleiding spelen vaak een rol.

Gedwongen orgaanhandel
Hierbij wordt iemand gedwongen zijn of haar organen af te staan of ter beschikking te stellen (bijvoorbeeld bij draagmoederschap).

Overlappend bij alle vormen van mensenhandel is dat er sprake is van dwang en drang. De slachtoffers hebben geen keuzevrijheid omdat de daders hen in hun macht hebben.

Mensen die vermoedens hebben van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting, kunnen (anoniem) contact opnemen met het Meld- en Adviespunt Mensenhandel Flevoland via:

  • Telefoon: 088 2220 500 (24/7 beschikbaar)
  • Chat: maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur via de website van Veilig Thuis

Meer informatie is beschikbaar op de website van Veilig Thuis.

Bel bij acuut gevaar altijd 112.

Vermoed je mensenhandel en is er geen spoed? Vermoed je dat ergens sprake is van arbeidsuitbuiting of heb je er zelf mee te maken?
Maak dan een melding:

  • Via het meldingsformulier op de website van Inspectie SZW (anoniem). Op deze site staan meldingsformulieren in verschillende talen;
  • Telefonisch bij Inspectie SZW: 0800 – 51 51, of vanuit het buitenland: +31 70 – 333 56 78;
  • Via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of via de website.