Paspoort of identiteitskaart, vermissing of diefstal doorgeven

Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? Of is uw paspoort of identiteitskaart gestolen? Geef dit dan zo snel mogelijk door via het vermissingsformulier reisdocument. Dit is belangrijk om misbruik van het document te voorkomen.

Is zowel uw paspoort als identiteitskaart kwijt of gestolen? Geef dan per document de vermissing door. Als u het document nog in bezit hebt maar toch een vermoeden hebt van identiteitsfraude meldt u dit dan ook.

Maak dan een afspraak voor het doorgeven van de vermissing van een identiteitskaart. Als het gaat om uw paspoort maak dan een afspraak voor het doorgeven van de vermissing van een paspoort. U geeft tijdens uw aanvraag aan dat uw document vermist is. U vult op dat moment de vermissingsverklaring in.

Als u een nieuw document wilt aanvragen maakt u daarvoor een afspraak. Voor een identiteitskaart kunt u makkelijk en snel online een afspraak maken. Ook voor een paspoort kunt u een afspraak maken. U legt tijdens uw afspraak bij ons een verklaring van vermissing af.

U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. De vermissing van uw reisdocument kunt u meteen digitaal doorgeven. Hiervoor hoeft u niet naar het gemeentehuis te komen. Wij verwerken in onze administratie dat uw reisdocument vermist is. Zo voorkomen wij fraude en misbruik.

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart later terug? Dan bent u verplicht deze in te leveren bij de gemeente. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Het gebruiken van een teruggevonden paspoort of identiteitskaart is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

Heeft iemand uw paspoort of identiteitskaart als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Ook dan wordt het document vernietigd en krijgt u deze niet terug. Als het document vernietigd is ontvangt u een brief ter informatie. Dit geldt ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet een nieuw paspoort of identiteitskaart aanvragen.