Veel gestelde vragen Oekraïne

Deze pagina informeert u over de veel gestelde vragen rondom Oekraïne. Algemene informatie hierover vindt u op deze pagina.

Op dit moment zijn er in de gemeente Dronten twee opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen, Europarcs Zuiderzee en De Rede 58/60 in Dronten. Op de locatie Europarcs Zuiderzee zijn alle opvangplaatsen bezet.

Als tweede opvanglocatie is De Rede 58 te Dronten ingericht. Na een grondige verbouwing is het voormalige Rabobank gebouw in Dronten, op De Rede 58/60, gereed om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. 

Inwoners die vluchtelingen in huis willen nemen kunnen terecht bij Vluchtelingenwerk. Deze organisatie heeft een website geopend om initiatieven hiervoor samen te brengen. Ook staat daar informatie over waar u als inwoner of ondernemer rekening mee moet houden bij het in huis nemen van vluchtelingen.

De gemeente stuurt geen Oekraïense vluchtelingen door naar inwoners die graag vluchtelingen willen opvangen.

Vanaf 1 mei 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen een aanvraag voor leefgeld indienen bij de gemeente Dronten. Als inwoner bent u tot die tijd zelf verantwoordelijk voor de vluchtelingen die u opvangt. Op het moment dat de vluchtelingen leefgeld krijgen kunnen zij zelf bepalen of zij aan de kosten, die u voor hun opvang maakt, willen bijdragen. Het is dus belangrijk om hierover het gesprek aan te gaan met de vluchtelingen die bij u verblijven. Voor de Oekraïense vluchtelingen in de particuliere opvang gaat de leefgeldregeling, met terugwerkende kracht, in vanaf het moment van inschrijving bij de gemeente. Het leefgeld wordt verstrekt zodra de inschrijving is verwerkt. 

Veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Kijk wat u kunt doen op de website van Vluchtelingenwerk NederlandGiro 555 of het Rode Kruis.

 

Vanaf 1 mei 2022 kunnen Oekraïense vluchtelingen een aanvraag voor leefgeld indienen bij de gemeente Dronten. Wij zijn op dit moment bezig met het regelen van pre paid bankpassen waarop het leefgeld gestort kan worden. Voor de Oekraïense vluchtelingen in de particuliere opvang gaat de leefgeldregeling, met terugwerkende kracht, in vanaf het moment van inschrijving bij de gemeente. Deze mensen worden door de gemeente benaderd voor het aanvragen van leefgeld. Vangt u Oekraïense vluchtelingen bij u thuis op maar zijn zij nog niet ingeschreven bij de gemeente, doe dat dan zo snel mogelijk zodat ook zij aanspraak kunnen maken op leefgeld.

Onderstaand de bedragen die per persoon per maand worden verstrekt aan de vluchtelingen bij particulieren:

Toelage

Particuliere opvang (POO)

 

Volwassene

Minderjarige

Toelage voeding

€ 205,-

€ 205.-

Toelage kleding en persoonlijke uitgaven

€ 55,-

€ 55,-

Wooncomponent

€ 215,-

€ 55,-

Totaal

€ 475,-

€ 315,-

Voor de Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvang gaat de leefgeldregeling in per 1 mei 2022. Medewerkers van de gemeente gaan naar de opvanglocaties toe om de vluchtelingen ter plekke aan te melden voor leefgeld. Het bedrag aan leefgeld is lager dan wat er aan de vluchtelingen in de particuliere opvang wordt verstrekt omdat de gemeente voor de opvanglocatie en voeding zorgt.

Medische zorg (zoals voorzien in de basiswet zorgverzekering) aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen op www.zorgverzekeringslijn.nl (ook in het Engels en Oekraïens).

Medische zorg aan vluchtelingen uit Oekraïne wordt volledig vergoed. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op www.zorgverzekeringslijn.nl (ook in het Engels en Oekraïens).

Oekraïners mogen werken in Nederland. Oekraïners die aan het werk gaan moeten dit melden bij de gemeente. Dan worden zij onder meer geïnformeerd over wat dit betekent voor het leefgeld.

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben het recht om onderwijs te volgen in Nederland. Het primair onderwijs wordt op dit moment op drie locaties in de gemeente georganiseerd. Na de aanmelding wordt door het onderwijs gekeken op welke locatie een leerling onderwijs zal gaan volgen. Als je al bent ingeschreven bij de gemeente, dan kun je je voor het onderwijs aanmelden via dit formulier. Na aanmelding wordt er door het onderwijs contact opgenomen. Ben je nog niet ingeschreven bij de gemeente? Meld je dan bij de gemeente voor deze inschrijving. Tegelijk bij de inschrijving is er de mogelijkheid om een aanmeldformulier voor het onderwijs in te vullen.

Het voortgezet onderwijs zal worden gegeven op de locatie Copernicus in de kern Dronten. Als je al bent ingeschreven bij de gemeente, dan kun je je aanmelden voor het onderwijs met dit formulier. Na aanmelding wordt er door het onderwijs contact opgenomen. Ben je nog niet ingeschreven bij de gemeente? Meld je dan bij de gemeente voor deze inschrijving. Tegelijk bij de inschrijving is er de mogelijkheid om een aanmeldformulier voor het onderwijs in te vullen.

Lees hier meer over in de richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïners op Europadecentraal.nl.

Inwoners van Oekraïne die in de gemeente Dronten verblijven kunnen zich in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente Dronten laten inschrijven als ze een ID-bewijs laten zien waaruit blijkt dat ze de Oekraïense nationaliteit hebben. Dit hoeft geen biometrisch paspoort te zijn. Zij krijgen dan een burgerservicenummer (BSN). Dat is onder meer nodig als zij hier willen werken of gebruik willen maken van diensten van Nederlandse overheidsinstellingen. Meer informatie over het inschrijven in de BRP is te vinden op deze pagina: Inschrijven vluchtelingen in de gemeente.

Afspraak maken
Om een afspraak te maken voor inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) moet u bellen met het KlantContactCentrum van de gemeente Dronten via telefoonnummer: 14 0321 (5 cijfers)

Inwoners van Oekraïne met een biometrisch paspoort kunnen visumvrij het Schengengebied inreizen. Zonder dit document kunnen zij een visum aanvragen. Als ze wel asiel willen aanvragen dan kan dat en moet mensen zich melden in Ter Apel. De verwachting is dat er uiteindelijk een vorm van registratie moet gaan plaatsvinden. Dit wordt nog verder uitgezocht door het Rijk in overleg met gemeenten. Als hier meer informatie over is dan wordt dat hier bekend gemaakt. 

Hiervoor kunt u terecht bij het meldpunt ‘Hulp voor Dieren uit Oekraïne’. Kijk voor meer informatie op www.hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Informatie over de situatie in Oekraïne en informatie over bijvoorbeeld standpunten van de regering, kamerstukken en veel gestelde vragen staan op de website van de Rijksoverheid.

Door de oorlog met Rusland vluchten veel Oekraïners weg uit hun land, opzoek naar veiligheid elders. Zij zijn kwetsbaar om slachtoffer van mensenhandel en uitbuiting te worden. Speciaal voor hen heeft CoMensha een flyer gemaakt met aandachtspunten voor vluchtelingen. De flyer is tot stand gekomen op initiatief van en in samenwerking met het Rode KruisFairWorkVluchtelingenwerk Nederland en La Strada International en is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Op het moment dat minderjarige kinderen zonder ouders in Nederland komen en er geen gezag aanwezig is, zullen wij een melding doen bij de Raad van de Kinderbescherming. Als gemeente registreren wij welke kinderen bij welk gastgezin geplaatst worden. De plaatsing wordt gemeld bij De Raad van de Kinderbescherming. Deze voert een screening uit op het gastgezin. Indien de minderjarige vluchteling nog niet bij een gastgezin woont doet de Raad van de Kinderbescherming een onderzoek, waarna indien noodzakelijk een voogd wordt aangesteld. Landelijk is afgesproken dat hiervoor Stichting Nidos wordt benaderd.

Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut vindt u tips over hoe u het beste met uw kinderen kunt praten over de situatie in Oekraïne.

 

De situatie in Oekraïne kan ook herinneringen aan andere oorlogen boven brengen, of zorgen dat mensen hun eigen oorlogstrauma’s herbeleven. Blijf er niet mee rondlopen, praten helpt. Kijk op de website van Mind Korrelatie.

Tegelijk met de inschrijving in de gemeente: als u zich bij de gemeente meldt voor de inschrijving, kunt u een aanmeldformulier voor het onderwijs invullen. Is de leerling al ingeschreven bij de gemeente? Dan kunt u de leerling met dit formulier aanmelden. Na aanmelding neemt de school contact met u op.
Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met Helen van der Haar of Danique Hoftijzer via telefoonnummer 140321.

Het primair onderwijs wordt op dit moment op verschillende locaties in de gemeente georganiseerd, onder andere bij KBS de Toekomst in Dronten en basisschool de Vlieger. Na de aanmelding wordt door het onderwijs gekeken op welke locatie een leerling onderwijs gaat volgen. De school neemt hierover contact met u op.
Voor vragen over primair onderwijs en de locaties kan er contact worden opgenomen via de website van POLD. Voor meer vragen kunt u direct terecht bij het onderwijs.

Het voortgezet onderwijs wordt gegeven op het Almere College (locatie Copernicus), Educalaan 6-8 in Dronten.

 

Als u zelf de mogelijkheid hebt om de leerlingen naar school te brengen en weer op te halen, dan is dat natuurlijk heel fijn. Als dat niet kan, dan organiseert de gemeente leerlingenvervoer. De gemeente neemt hierover contact met u op.
Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met Helen van der Haar of Danique Hoftijzer via telefoonnummer 140321.

PO: Na de meivakantie
VO: Na de meivakantie

Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met Helen van der Haar of Danique Hoftijzer via telefoonnummer 140321.