Terug naar het overzicht

Tuinheldenverkiezing gelanceerd

Dronten, 22 mei 2023 | Vandaag op de Internationale Dag van de Biodiversiteit lanceert gemeente Dronten de Tuinheldenverkiezing. De verkiezing is bedoeld om aandacht te vragen voor biodiversiteit in de gemeente Dronten en het belang van groen voor planten, dieren en mensen. Wethouder Lazise Hillebregt heeft maandagochtend om 13.30u de eerste stem uitgebracht.

De Tuinheldenverkiezing draait om dieren en planten die voortkomen in de gemeente Dronten. Een tuin waar diverse Tuinhelden voorkomen is beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en plagen. Tuinhelden zijn dieren en planten die jou helpen in de tuin. Zo zorgt bijvoorbeeld de koolmees ervoor dat muggen of eikenprocessierupsen minder snel een plaag vormen. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling op warme dagen en bieden een leefomgeving voor vogels en insecten.

Stem op jouw favoriete Tuinheld
Zes Tuinhelden doen mee aan de verkiezing: regenworm, wilde appel, koolmees, egel, wilde bij en watersalamander. Stem nu op jouw favoriete Tuinheld van Dronten en help mee aan een groenere en biodiverse omgeving. Van 22 mei tot en met 1 juli kan er gestemd worden in het Huis van de Gemeente Dronten of online op dronten.nl/tuinhelden.

Wethouder Lazise Hillebregt is blij met de Tuinheldenverkiezing: “Een groene omgeving is niet alleen mooi, het is ook goed voor de biodiversiteit en voor ons als mensen. Ik hoop dat veel mensen gaan stemmen op hun favoriete Tuinheld en daarmee laten zien dat zij ook vinden dat groen belangrijk is.”

Fotostudio Wierd: Wethouder Hillebregt brengt eerste stem uit en Manon van Balen van IVN

De winnende Tuinheld
Op 12 augustus, tijdens de Meerpaaldagen, wordt de winnaar van de Tuinheldenverkiezing bekendgemaakt. De winnende Tuinheld wordt een jaar lang extra in het zonnetje gezet door de gemeente Dronten en verschillende groene en maatschappelijke organisaties. Hun leefomgeving wordt verbeterd, bijvoorbeeld door meer nestkastjes te plaatsen, inheemse bloemen te zaaien of poelen te creëren.


Tuinhelden op school
Ook kinderen in Dronten kunnen hun stem laten horen. Om kinderen op een speelse en actieve manier te leren over biodiversiteit in hun eigen tuin, heeft IVN Flevoland een Tuinheldenles ontwikkeld. Basisscholen in de hele gemeente kunnen het lespakket de komende periode gebruiken.

Vandaag werd het lespakket gebruikt bij De Zonnewijzer bij de leerlingen van groep 6/7. De leerlingen zeiden het volgende: “De Wilde bij is superbelangrijk! Voor verspreiding van bloemen.” “Ons plein is eigenlijk helemaal niet goed voor de egel. Hij kan nergens een nestje maken of zich verstoppen.” De Tuinheldenles zorgt voor bewustwording.

Tuinheldenles meteen in gebruik op De Zonnewijzer