Terug naar het overzicht

Marjolein Westendorp, eerste vloggende stadsdichter

‘Een monument voor Dronten’ titelt het eerste gedicht dat Marjolein Westendorp voor Dronten schreef. Marjolein ontving donderdagochtend 9 september, onder toeziend oog van scheidend stadsdichter Esam al Wasete, de oorkonde uitgereikt uit handen van wethouder kunst & cultuur, Ton van Amerongen. Het werk van Esam startte in 2018 en eindigde feitelijk in 2020. Door de coronamaatregelen was er niet eerder een geschikt moment om het overdagen van de dichterspen persoonlijk te maken.

Marjolein Westendorp is de zevende stadsdichter voor de gemeente Dronten. De dichters Laura Bakker, Petra Buis, Martijn Nijdeken, Sjoerd Feenstra, Annemieke van Rooijen en Esam al Wasete gingen haar voor. De stadsdichter schrijft bij zo’n vier tot zes gelegenheden per jaar over de gemeente of over zaken die de gemeente of de dichter raken. Marjolein voegt daar nog een dimensie aan toe, namelijk het vloggen van haar gedichten, die vervolgens door gemeente Dronten weer worden gedeeld. Daarmee is Marjolein Westendorp de eerste vloggende stadsdichter.  Daarnaast kan de stadsdichter ook andere activiteiten organiseren die poëzie dichter bij de mensen brengt.

Marjolein Westendorp, is sinds haar vierde jaar inwoner van Dronten en ziet dichten als een vorm van literaire journalistiek. Zij studeerde Small Business and Retail Management en is tien jaar met veel plezier werkzaam geweest als zelfstandig ondernemer. Nu haar zaak verkocht is pakt zij met veel passie haar dichterspen weer op. ‘Het vrijkomen van de functie van stadsdichter komt daarmee op het juiste moment op mijn pad. Ik hou van taal. Dichten is voor mij taal op haar allermooist. Ondanks dat dichten voor mij een vorm van ontspanning is, vind ik ook dat een gedicht een doel moet hebben. Het moet een beeld, soms zelfs een gevoel kunnen oproepen en vooral begrijpelijk zijn. Als stadsdichter vind ik het belangrijk dat de gedichten toegankelijk zijn voor vrijwel iedereen binnen de gemeente. Bij mij geen raadsels over wat ik ergens mee bedoel of dubbelzinnige opvattingen, maar een verhalend geheel van mooie woorden. Wat is er gaande binnen onze gemeente? En dat moet dan mooi en begrijpelijk, en het liefst in rijm, op papier.

Wethouder Van Amerongen sprak zijn dank uit aan Esam al Wasete en zei uit te zien naar de vlogs van Marjolein. De vlogs van Marjolein kun je hier vinden.