Terug naar het overzicht

Inwoners van Gemeente Dronten verruilen tegels voor gratis plantenpakket

Afgelopen zaterdag hebben zo’n 120 inwoners uit Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant een stuk betegelde tuin vergroend met gratis plantenpakketten. Deze tegelruilactie werd georganiseerd door IVN Flevoland, Gemeente Dronten en OFW.

Tegelruilactie

Op zaterdag 25 mei waren de eerste deelnemers al vroeg aanwezig op de ophaallocaties in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant. In ruil voor minimaal 1 vierkante meter (9 tegels) konden zij een gratis plantenpakket ophalen. De animo was groot; bewoners leverden nog meer tegels in dan verwacht. Een enthousiaste buurtbewoner vertelde: “Ik heb mijn hele tuin ont-tegeld. Ik denk dat ik in totaal 15 à 20m² aan tegels heb verwijderd en vervangen door gras en planten om de kinderen én de hond blij te maken.”

Aan het einde van de dag resulteerde dit in zes volle containers met ruim 4.000 tegels. Dit is een groot succes voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van de gemeente Dronten

Het belang van een groene tuin

De planten in het pakket, die biologisch en gifvrij zijn gekweekt door de Cruydt-Hoeck, zorgen voor een lange bloei van het voorjaar tot het najaar. Dat is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook het hele jaar voedsel voor vlinders en bijen. Daarnaast vinden andere dieren, zoals vogels en egels, beschutting tussen de planten.

IVN Flevoland wil, samen met Gemeente Dronten en OFW, inwoners stimuleren hun tuin groener te maken. Een groene tuin is namelijk goed voor de natuur, en voor mensen! Met de toenemende gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige buien, langdurige droogte en hitte, biedt een groene buitenruimte steeds meer waarde. Regenwater wordt goed in de grond opgenomen en groen helpt bij verkoeling tijdens hete zomermaanden.

Geslaagde actie

Wethouder Lazise Hillebregt bracht ook een bezoek aan de ophaallocaties tijdens de tegelruilactie. “Het is geweldig om de samenwerking te zien tussen alle organisaties en buurtbewoners. De enorme betrokkenheid van alle partijen maakt deze actie tot een groot succes,” aldus Hillebregt.

Foto gemaakt door: Ben Eekhof