Terug naar het overzicht

Dronten vangt tijdelijk tot maximaal 1500 geregistreerde vluchtelingen op

DRONTEN – ‘Dronten vangt tijdelijk geregistreerde vluchtelingen op’, dat laat het college van burgemeester en wethouders weten in de brief die maandagavond aan de gemeenteraad is verstuurd. COA, ministerie van Justitie en Veiligheid, Walibi Holland en gemeente Dronten hebben afspraken gemaakt over de organisatie ervan. Het gaat om de opvang van 1000 tot maximaal 1500 geregistreerde vluchtelingen op het evenemententerrein aan de Spijkweg. Op uiterlijk 15 april 2023 wordt het terrein weer opgeleverd.

Het college schrijft aan de raad dat de opvangcrisis in Nederland direct een oplossing vraagt op korte termijn. ‘De situatie in Ter Apel is nog steeds nijpend. In overleg met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het COA zijn we tot deze korte termijn-tussenoplossing in onze gemeente gekomen. Het college van B. en W. van de gemeente Dronten voelt de urgentie en de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het oplossen van deze crisis.’

Daarom stelt Walibi Holland op korte termijn het evenemententerrein aan de Spijkweg beschikbaar, zodat het COA in nauwe afstemming met gemeente Dronten daar een tijdelijke opvanglocatie kan realiseren voor de duur van 6 maanden (tot uiterlijk 15 april 2023). Deze opvanglocatie biedt ruimte voor 1000 tot maximaal 1500 geregistreerde vluchtelingen.

Tijdens een persmoment op dinsdag 4 oktober, heeft burgemeester Gebben uitgesproken dat het college van Dronten zich verantwoordelijk voelt en graag een bijdrage wil leveren in de oplossingen voor deze opvangcrisis. ‘In Dronten hebben we de ruimte. Als we deze ruimte moeten delen voor het grotere belang dan voelt dat voor dit college als vanzelfsprekend. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat het tijdelijk opvangen van zo’n grote groep vragen en zorgen kan opleveren. Daarover blijven we graag met elkaar in gesprek. En misschien voelen onze inwoners ook de behoefte om wat te doen voor deze groep mensen.’

Informatiemoment
Voor vragen zijn omwonenden uitgenodigd op de inloopavond die plaatsvindt op woensdag 5 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur bij Restaurant Beachclub NU aan de Bremerbergdijk 10 in Biddinghuizen. COA en gemeente geven daar een toelichting en er is voldoende ruimte voor vragen. Daarnaast is er een pagina ingericht op deze website met informatie over de opvanglocatie.