Kunstwerk

Kunstenares Iris Hagel uit Dronten heeft het kunstwerk maken voor het gemeentehuis van Dronten gemaakt. In het kunstwerk staat de verbinding tussen het verleden en de toekomst centraal. Het kunstwerk staat in het midden van de publiekshal en is 13 meter hoog. Het is gemaakt van gerecyclede PETG platen.

Drontense Iris Hagel

Iris Hagel is geboren en getogen in de gemeente Dronten. Ze studeerde ruimtelijk ontwerp aan de AKV Sint Joost in Breda, won direct na haar afstuderen de Atelierprijs en startte een eigen bedrijf: Kans op Hagel. Haarwerk was te zien op de Milaan designweek en de Dutch designweek.  “Opgroeien in Dronten betekende voor mij opgroeien in een hechte gemeenschap, waarin veel zelf georganiseerd en gedaan werd. De saamhorigheid in onze gemeenschap en de ruimte om jezelf te kunnen zijn horen wat mij betreft typisch bij Dronten”, aldus Iris.

Het kunstwerk

De ideeën en symbolen die door inwoners zijn aangedragen zoals de Polderpioniers, de Swifterbant Cultuur en het Vliegersmonument zijn gebruikt in het kunstwerk. Het heden kenmerkt zich door onder meer Lowlands, de windmolens en de Aeres Hogeschool, waar de agrariërs van de toekomst worden opgeleid. De toekomst wordt een weerspiegeling aan het plafond. Hagel: “Omdat wij, de inwoners van de gemeente Dronten, de toekomst zijn. En wanneer je naar de toekomst kijkt, zie je jezelf. Zo beseffen we als we het gemeentehuis binnenlopen dat onze gemeenschap door onze ouders en grootouders is gemaakt en dat het nu aan ons is om Dronten verder te brengen. Dat we het zelf, maar vooral ook samen moeten doen om ervoor te zorgen dat het een mooie en bijzondere plek blijft, een plek die zichzelf blijft vernieuwen.”

Selectieproces

Van de 52 kunstenaars die belangstelling toonden, mochten zes kunstenaars in mei 2020 hun visie en schetsontwerp presenteren aan de daarvoor speciaal ingestelde beoordelingscommissie van inwoners, die is samengesteld uit inwoners die in 2019 een winnend kunstwerk maakten voor de tentoonstelling over de identiteit van Dronten. De commissie werd bijgestaan door kunstenaar en hoofd beeldende vorming bij De Meerpaal, Monique Hanekamp.

Achtergrond

In het kader van de renovatie van het gemeentehuis is in 2019 een breed participatietraject uitgevoerd. Tijdens dat traject is aan inwoners gevraagd welke praktische wensen zij hebben voor het gemeentehuis. Ook is de vraag gesteld hoe inwoners aankijken tegen de identiteit van Dronten en hoe deze tot uiting moet komen in de vormgeving van het gemeentehuis. De uitkomsten van dit traject waren de basis voor de uitvraag van een kunstwerk en zijn samengevat in de woorden: Ruimte, Saamhorigheid en Trots.