Meld Misdaad Anoniem

Stel je wilt iets over een ernstig misdrijf melden zonder dat je naam bekend wordt. Bijvoorbeeld omdat je de dader goed kent of bang bent voor eventuele gevolgen. Je kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.). Jaarlijks ontvangt M. 20.000 meldingen. Dankzij deze tips worden aanhoudingen gedaan en zaken opgelost.

M. is een onafhankelijk meldpunt waar je volledig anoniem informatie kunt geven over misdaad. Jouw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. Je meldt bij M. over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, geweld, illegale prostitutie en onverklaarbaar vermogen. Zo lever je een bijdrage aan de veiligheid in je eigen omgeving.

Hoe werkt Meld Misdaad Anoniem?

M. is een onafhankelijk organisatie en geen onderdeel van de politie. “Het is altijd het beste om naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten,” zo stelt Marc Janssen, woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem. “In de praktijk blijkt dat echter niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die redenen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de politie terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

De anonimiteit van de melder staat bij M. op de eerste plaats. Er werkt een klein team van goed opgeleide mensen. Zij hebben maar één doel voor ogen: de anonimiteit van de melder beschermen. In een vertrouwelijk gesprek nemen zij de details van de melding met zorg door. Ze bieden een extra vangnet: voor als iemand wel wil melden, maar niet bekend wil worden. Janssen: “Enerzijds zijn er technische maatregelen genomen, maar de praktische kant is net zo belangrijk. De medewerkers van M. laten alle informatie die herleidbaar is naar de melder uit de uiteindelijke melding die naar de politie wordt gestuurd. Als een melder bijvoorbeeld verteld dat hij of zij hennep ruikt op zolder, dan zullen wij dat nooit in een melding zetten. Dat kunnen namelijk alleen de buren ruiken. We zullen dan altijd vragen of er signalen zijn die voor meer mensen op te merken zijn.” Alleen als de anonimiteit gewaarborgd kan worden stuurt M. de anonieme melding door naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten. Als vervolgonderzoek de anonieme tip onderbouwt dan kunnen zij overgaan tot actie.

M. zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast kan je 24/7 melden via meldmisdaadanoniem.nl/melden