Storing weergave openingstijden al onze locaties.
Helaas kunnen we door een storing op deze website niet de openingstijden van al onze locaties melden. De milieustraat is maandag open van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur. Op dinsdag en woensdag van 12:00 tot 16:00 uur.
Vergunningsvrij bouwen
U wilt iets bouwen? U wilt weten of u zonder vergunning (vergunningsvrij) een dakkapel of garage mag bouwen? In de meeste gevallen heeft u geen vergunning nodig.
In sommige gevallen dient u een kwaliteitsborger in te huren. Een kwaliteitsborger is een specialist die naar het technische gedeelte van een gebouw kijkt.
U mag zonder vergunning (vergunningsvrij) een dakkapel plaatsen aan de achterkant van de woning, wanneer:
- het gebouw geen gemeentelijk monument is;
- de dakkapel een plat dak heeft;
- de dakkapel niet hoger is dan 1,75 meter;
- de afstand tussen het dak en de rand van de dakkapel minimaal 0,5 meter is aan de zij- en bovenkant;
- de afstand tussen het dak en de rand van de dakkapel tussen 0,5 en 1 meter is aan de onderkant.
Het is mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel aan de zijkant van de woning te plaatsen. U moet dan wel voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Let op! De zijkant van de woning mag niet grenzen tegen openbaar gebied. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u een omgevingsvergunning voor een bouwactiviteit (omgevingsplan) aanvragen. Het aanvragen van een omgevingsvergunning doet u via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier.
Een erf- of perceelafscheiding wordt gebruikt om een erf of terrein af te sluiten. Voorbeelden van erf- of perceelafscheidingen zijn:
- tuinmuren;
- schuttingen van beton of hout;
- vlechtschermen;
- andere kant-en-klare afscheidingen.
Een heg of een rij coniferen is geen erf- of perceelafscheiding, omdat hierbij geen sprake is van bouwen. Het planten van een heg of haag mag dus zonder vergunning. Een erfafscheiding met een hoogte tot 1 meter mag altijd vergunningsvrij geplaatst worden. U mag vergunningsvrij in de achtertuin een erf- of
perceelafscheiding met een hoogte tot 2 meter plaatsen. Woont u in een gemeentelijk monument? Dan moet u een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit (omgevingsplan) aanvragen. Voldoet u niet aan de voorwaarden?
- U moet een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit (omgevingsplan) aanvragen;
- Wilt u een erfafscheiding hoger dan 2 meter plaatsen? Dan moet u ook een melding bouwactiviteit (technisch) doen.
De melding en het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u via het Omgevingsloket doen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Komt u er niet uit? Neem dan contact op met de gemeente via het contactformulier. Let op! Voor een melding bouwactiviteit (technisch) dient u een kwaliteitsborger in te schakelen. Bespreek de plannen met de buren. Het burenrecht (artikelen 5:37 tot en met 5:69 Burgerlijk Wetboek) geldt ook.
Voorbeelden van bijbehorend bouwwerk zijn:
- garage;
- aan- en uitbouw;
- tuinhuis;
- carport; en
- schuur.
Voor het bouwen van een bijbehorend bouwwerk kan sprake zijn van twee activiteiten:
- De technische bouwactiviteit; en
- De omgevingsplanactiviteit met betrekking tot bouwwerken (ruimtelijk deel).
Technische bouwactiviteit U mag vergunningsvrij een bijbehorend bouwwerk voor het technisch deel bouwen, wanneer:
- Het bouwwerk niet aan een gemeentelijk monument wordt geplaatst;
- Het bouwwerk op de grond staat;
- Het bouwwerk niet hoger dan 5 meter is;
- Het bouwwerk bestaat uit maximaal één bouwlaag;
- Het bouwwerk geen dakterras, balkon of een ander soortgelijke buitenruimte is op een verdieping; en
- Het bouwwerk het oorspronkelijke of huidige verblijf (woning) vervangt.
Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan dient u een bouwactiviteit technisch (melding) aan te vragen. De melding doet u via het Omgevingsloket. U heeft hiervoor een DigiD nodig. Let op! Voor een bouwactiviteit technisch (melding) dient u zelf een kwaliteitsborger in te schakelen. Omgevingsplanactiviteit met betrekking tot bouwwerken Voor het ruimtelijk deel bouwen dient u te kijken wat het achtererfgebied is. Hoe bepaalt u het achtererfgebied:
- Bij een tussenwoning is de achtertuin het achtererfgebied;
- Bij een hoekwoning waarvan de tuin niet grenst tegen openbaar gebied, (1 meter vanaf de voorgevel), is de gehele tuin het achtererfgebied;
- Bij een hoekwoning waarvan de tuin tegen openbaar gebied grenst, loopt het achtererfgebied gelijk vanaf de zijkant van de woning naar achter;
- Bij een hoekhuis waarvan de tuin aan een sloot ligt, loopt het achtererfgebied tot aan de sloot (een sloot is namelijk geen openbaar gebied/ openbaar toegankelijk gebied).
U mag vergunningsvrij een bijbehorend bouwwerk voor het ruimtelijk deel bouwen, wanneer:
- het bijbehorend bouwwerk in de achtererfgebied wordt geplaatst.
Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan dient u een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit (omgevingsplan) aan te vragen. Het aanvragen van een omgevingsvergunning doet u via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u een DigiD. Bespreek de plannen met de buren. Het burenrecht (artikelen 5:37 tot en met 5:69 Burgerlijk Wetboek) geldt ook.
U mag vergunningsvrij kozijnen plaatsen of vervangen, wanneer:
- het gebouw geen gemeentelijk monument is;
- het aan de achterkant van het gebouw is; en
- het achtererfgebied en zijkant van het gebouw niet grenst tegen openbaar gebied.
Let op! Voor het plaatsen of vervangen van kozijnen aan de voorkant van het huis moet u een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit (omgevingsplan) aan te vragen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u een omgevingsvergunning voor bouwactiviteit (omgevingsplan) aanvragen. Het aanvragen van een omgevingsvergunning doet u via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.
Het plaatsen van zonnepanelen is vergunningsvrij, onder deze voorwaarden:
- Het dak is geen gemeentelijk monument;
- Op een schuine dak;
- binnen het dakvlak;
- in of direct op het dakvlak;
- hellingshoek gelijk aan hellingshoek dakvlak;
- Op een plat dak;
- afstand tot de zijkanten van het dak ten minste gelijk aan hoogte van collector of paneel.
Let op! Woont u in een gemeentelijk monument? Dan dient u een omgevingsvergunning ‘activiteit die betrekking heeft op een gemeentelijk monument’ aan te vragen. Voldoet u niet aan de voorwaarden? Dan moet u omgevingsvergunning ‘Bouwactiviteit (omgevingsplan)’ aanvragen. Het aanvragen van de omgevingsvergunning doet u via het Omgevingsloket. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.
Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. De woning is bedoeld voor de zorgverlener (vriend, familielid). Het is mogelijk dat de persoon die zorg nodig heeft in een mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorend gebouw.
In bepaalde gevallen is het mogelijk om, zonder omgevingsvergunning, bouwwerken te bouwen en te gebruiken voor het verlenen van mantelzorg. U moet rekening houden met de volgende voorwaarden:
- Dat u een verklaring van de arts heeft;
- Dat de woning in zijn geheel of in delen verplaatsbaar is; en
- Dat de oppervlakte van de woning niet meer dan 100m2 is.
Einde van de mantelzorg
Houdt de mantelzorg op? Dan mag u de woning niet meer gebruiken. U moet de keuken, badkamer en/of toilet verwijderen.