(Ver)bouwen

Bent u van plan om uw woning, monument of bedrijf (groots) te (ver)bouwen? Of het gebruik ervan te veranderen? Heeft u sloopplannen? Of wilt u bijvoorbeeld een (grote) vijver graven of bomen kappen? Dan is er een kans dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen. 

Voordat u een vergunningsaanvraag doet, is het mogelijk dat u advies vraagt bij de gemeente met betrekking tot uw plannen. Wij kunnen voor u nagaan of uw plannen voldoen aan de welstandscriteria en het Omgevingsplan (met een conceptverzoek). Ook kunnen wij uw plannen toetsen op wenselijkheid en haalbaarheid (met een principeverzoek).

Hieronder leest u meer over de verschillende opties.

Het Omgevingsloket heeft een Vergunningcheck. Met de Vergunningcheck controleert u wat er nodig is om uw plan uit te mogen voeren. U kunt vervolgens via het Omgevingsloket de informatie aanleveren, de melding indienen of de omgevingsvergunning aanvragen.

Om te bekijken wat er nodig is om uw plan te realiseren kunt u ook gebruik maken van het contactformulier. Samen met een medewerker van Triage Leefomgeving bekijkt u uw plannen. U levert waar nodig aanvullende informatie aan. Vervolgens krijgt u te horen of uw plannen vergunningsvrij zijn of dat u een melding of vergunning nodig heeft. Triage Leefomgeving is ook van maandag tot en met donderdag telefonisch bereikbaar via 14 0321.

U kunt ervoor kiezen om uw aanvraag vooraf te laten controleren. Dit heet een conceptverzoek. In een conceptverzoek controleren wij of uw plannen voldoen aan de welstandscriteria en het Omgevingsplan. In het Omgevingsplan staan de regels voor de fysieke leefomgeving. U levert bij het conceptverzoek zoveel mogelijk informatie aan.

In het advies van de gemeente dat volgt, staat vermeld:

  • dat u een succesvolle aanvraag kunt doen,
  • met welke aanpassingen uw vergunningsaanvraag succesvol zou kunnen zijn of
  • dat er geen mogelijkheid is voor een succesvolle aanvraag en waarom niet.

Een conceptverzoek kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. U loopt dan het aanvraagproces door in het omgevingsloket. Aan het eind van uw aanvraag kunt u ervoor kiezen om uw verzoek definitief in te dienen of als conceptverzoek.

Bij een principeverzoek kan de gemeente u een advies geven over de wenselijk- en haalbaarheid van uw plannen. Het gaat hierbij vaak om de wat grotere en complexere initiatieven die meestal niet binnen het omgevingsplan/bestemmingsplan passen.

Welke plannen komen in aanmerking voor een principeverzoek?

  • Uw plannen passen niet in het omgevingsplan/bestemmingsplan
  • Uw plan is al goed uitgewerkt
  • Uw plan wordt beoordeeld door medewerkers van de afdeling Ruimtelijke Ordening
  • In sommige gevallen volgt een collegevoorstel

Een principe verzoek kunt u aanvragen via onze website. Dit kan via de knop ‘Principeverzoek omgevingsvergunning’.

Bij het aanvragen van een vergunning/principeverzoek dat niet past binnen het omgevingsplan/bestemmingsplan is het belangrijk om bij het indienen een heldere en gestructureerde ruimtelijke onderbouwing te leveren. Deze onderbouwing vormt een cruciaal onderdeel van de aanvraag en beidt zowel de aanvrager als de gemeente de benodigde handvatten om de ruimtelijke impact van het voorgenomen initiatief te kunnen beoordelen.

Hier vindt u een leidraad voor het opstellen van een heldere en gestructureerde ruimtelijke onderbouwing. Als u gebruik maakt van deze leidraad kan dit het proces versnellen, terwijl de kwaliteit van de ingediende documenten worden gewaarborgd. Deze leidraad kan dienen als sturingsdocument en helpen bij het waarborgen van de consistentie en volledigheid van de informatie die wordt aangeleverd.

Mocht het nodig zijn om vanuit meerdere afdelingen te kijken naar uw idee, dan bespreken wij dit op de intaketafel. Er kijken medewerkers van verschillende afdelingen binnen de gemeente naar uw plan. De adviezen worden aan u teruggekoppeld en wij geven u input om een kansrijke aanvraag te doen.

In sommige gevallen volgt een omgevingstafel. Bij de omgevingstafel zitten ook partners als de provincie Flevoland, de omgevingsdienst en de brandweer. Bij dat overleg kunt u zelf ook aanwezig zijn.

Let op! Een conceptverzoek of principeverzoek is géén vergunningsaanvraag.

Aan een conceptverzoek en principeverzoek zijn kosten verbonden. Deze kosten vindt u terug in de legesverordening van de gemeente Dronten.

Tegelijk met de Omgevingswet is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB) in werking gezet per 1 januari 2024. Met deze wet wil de overheid de kwaliteit van het toezicht in de bouw en daarmee ook de kwaliteit van bouwwerken verbeteren.

Bouwwerken worden in dit systeem ingedeeld in 3 verschillende “gevolgklassen”. In gevolgklasse 1 vallen kleinere en eenvoudigere bouwwerken als woningen en kleinere bedrijfsgebouwen. Grotere bouwwerken als bijvoorbeeld verzorgingstehuizen en woontorens vallen onder de andere twee gevolgklassen.

Voor nieuw te bouwen bouwwerken in gevolgklasse 1 zal het systeem van kwaliteitsborging van toepassing worden, voor verbouw en bouwwerken in gevolgklasse 2 en 3 zal dit op een later moment gebeuren. Bij kwaliteitsborging verschuift de taak om toe te zien op de bouwtechnische kwaliteit van bouwwerken van de gemeente naar onafhankelijke, gecertificeerde “kwaliteitsborgers”.

Kwaliteitsborger
Wanneer u een nieuw bouwwerk in gevolgklasse 1 wilt realiseren dient u daarom een kwaliteitsborger in de arm te nemen. De kwaliteitsborger ziet toe op het werk van de aannemer en op de bouwtechnische kwaliteit van het bouwwerk. Aan het einde van het bouwproces geeft de kwaliteitsborger een verklaring af dat het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische regelgeving. Wanneer er niet volgens de regels gebouwd wordt geeft de kwaliteitsborger dit door aan de gemeente, die vervolgens mogelijk handhavend kan optreden.

Een kwaliteitsborger kan bij het controleren van de werkzaamheden gebruik maken van verschillende instrumenten. De kwaliteitsborger dient voor het betreffende instrument gecertificeerd te zijn. Zoekt u een kwaliteitsborger en wilt u weten voor welke instrumenten zij gecertificeerd zijn? Kijk dan in het Register instrumenten kwaliteitsborging.

Meldingen tijdens de bouw
– Wanneer u wilt gaan bouwen dient u minimaal 4 weken voorafgaand aan de start van de werkzaamheden een “melding activiteit bouwen” te doen. Bij deze melding geeft u aan welke kwaliteitsborger toe gaat zien op de werkzaamheden. Ook dient bij deze melding een borgingsplan en een risicoanalyse van de kwaliteitsborger te worden bijgevoegd.
– Wanneer de bouwmelding door gemeente Dronten wordt goedgekeurd mag u starten met de bouw. U dient minimaal 2 dagen voorafgaand aan de start van de bouw dit door te geven door een ‘start bouw melding’ in te dienen.
– Wanneer de bouw gereed is ontvangt u van de kwaliteitsborger een dossier, ook wel het “dossier bevoegd gezag” of het “as built dossier” genoemd, met daarbij de verklaring dat alles volgens de regels is gebouwd. U dient dan een ‘gereedmelding’ te doen bij de gemeente en daarbij dit dossier van de borger mee te sturen.    

Locatiespecifieke omstandigheden
Naast de standaard bouwtechnische eisen kunnen er ook andere risico’s spelen die van invloed kunnen zijn op de bouw. De locatie waar wordt gebouwd kan grote invloed hebben op de bouw. Er kunnen lokale omstandigheden zijn die specifiek op die locatie spelen en van invloed kunnen zijn op de bouw. Het is de taak én verantwoordelijkheid van uw aannemer en vooral ook van de kwaliteitsborger om deze gebiedsspecifieke risico’s in kaart te brengen en deze te ondervangen.
Risico’s die van toepassing kunnen zijn in specifieke gebieden in de Gemeente Dronten hebben wij opgesomd op een lijst.

Overige ruimtelijke regels
Door de invoering van de Wet Kwaliteitsborging Bouwen is er een zogeheten “knip” ontstaan in de bouwtechnische regels en ruimtelijke regels. Naast de bouwkundige regels voor het bouwwerk dient er ook rekening gehouden te worden met de omgeving waar gebouwd wordt. Bij nieuwbouwprojecten dient u daarom ook een Omgevingsplanactiviteit in te dienen. De gemeente toetst hierbij of uw aanvraag voldoet aan het Omgevingsplan (de opvolger van het bestemmingsplan).

Omgevingsveiligheid en bouw- en sloopveiligheid
Alhoewel bouw- en sloopveiligheid en omgevingsveiligheid concrete raakvlakken hebben met de bouw, zal de kwaliteitsborger niet controleren op deze aspecten. De veiligheid op de bouwplaats en de veiligheid voor de omgeving valt daarmee onder uw eigen verantwoordelijkheid en die van de aannemer. Kijk bij het melden van uw activiteiten goed of u een veiligheidsplan moet indienen bij uw melding/aanvraag of mogelijk een veiligheidscoördinator dient aan te stellen. De gemeente Dronten kan ook zelf te allen tijde vragen om een veiligheidsplan op te stellen en ook controleren op de omgevingsveiligheid en/of de bouw- en sloopveiligheid ter plaatse en hier eventueel ook op handhaven.

Nieuw Omgevingsloket
Wanneer op 1 januari 2024 de Omgevingswet wordt ingevoerd, zal er een nieuw omgevingsloket worden geopend waarin u uw aanvragen en meldingen kunt doen. Heeft u problemen, of vragen over dit nieuwe loket? Wij helpen u graag! Neem contact op met de gemeente Dronten.