Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen, verlengen en ophalen van uw rijbewijs doet u zelf. U doet dit in de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt hiervoor een afspraak. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen.

Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs nu ook online verlengen. Het online verlengen van uw rijbewijs gaat via de website van de RDW. Dit kan alleen als je al een Nederland rijbewijs in bezit hebt. Uw rijbewijs is al na twee werkdagen klaar. U kunt het rijbewijs afhalen op het huis van de gemeente 

Let op! Voor het afhalen van het rijbewijs moet u wel een afspraak maken.

  • uw rijbewijs. Heeft u geen geldig rijbewijs dan neemt u mee: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart;
  • één recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag niet ouder zijn dan zes maanden;
  • uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Ben je jonger dan 18 jaar? Neem dan de begeleiderspas mee. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Bij de aanvraag van uw rijbewijs maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van uw document. Wat neemt u mee?

  • uw rijbewijs.

Het kost vijf werkdagen om uw rijbewijs te maken.  

  • de kosten voor een rijbewijs zijn € 48,15
  • spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs € 48,15 + het spoedtarief van € 34,10;
  • gezondheidsverklaring CBR: € 41,00.

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent of als deze is gestolen verwijzen wij u door naar de volgende pagina. 

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt 14 0321 voor een spoedaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten. Maakt u de afspraak voor 14.00 uur, dan kunt u in principe uw rijbewijs uiterlijk na twee dagen, na 10.00 uur ophalen. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Kosten aanvraag rijbewijs met spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs € 48,15 + het spoedtarief van € 34,10.  

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over rijbewijzen met of zonder code 95.

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Heeft u een rijbewijs uit één van de Europese Unie landen, dan is deze geldig in Nederland. Als u bent ingeschreven in de basis registratie personen dan kan deze omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor een afspraak inplannen ‘omwisselen buitenlands rijbewijs’. Alle informatie vindt u via Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).