Terug naar het overzicht

Wilde bij gekroond tot Tuinheld

De winnaar van de Tuinheldenverkiezing is bekend! Van 22 mei tot en met 1 juli 2023 brachten inwoners van Dronten hun stem uit op hun favoriete Tuinheld om aandacht te vragen voor biodiversiteit en het belang van groen voor planten, dieren en mensen. Op 12 augustus, tijdens een feestelijke bekendmaking tijdens de Meerpaaldagen, werd de wilde bij uitgeroepen tot de Tuinheld van Dronten.

Op de Internationale dag van de Biodiversiteit (22 mei j.l.) heeft Wethouder Lazise Hillebregt de allereerste stem uitgebracht, waarna vele inwoners volgden om hun favoriete Tuinheld te steunen. De zes genomineerde Tuinhelden waren: regenworm, wilde appel, koolmees, egel, wilde bij en watersalamander. Elk van hen speelt een cruciale rol in het bevorderen van een gezonde en veerkrachtige natuur in de gemeente Dronten. De verkiezing was een groot succes en heeft de betrokkenheid van de gemeenschap bij de natuur in Dronten benadrukt.

En de winnaar is bekend!
Wilde bij is uitgeroepen tot de Tuinheld van Dronten. De wilde bij is een geliefde Tuinheld en heeft een belangrijke functie in onze voedselketen. Met hun bestuivende activiteiten dragen wilde bijen bij aan de groei en voortplanting van veel groenten en fruit, waardoor onze ecosystemen in balans blijven.

Om de winnende Tuinheld te eren en hun leefomgeving te verbeteren, bundelt gemeente Dronten hun kracht met verschillende groene en maatschappelijke organisaties. Door deze verschillende organisaties wordt de wilde bij een jaar lang in het zonnetje gezet in Dronten.

Activiteitenprogramma voor wilde bij
Het komende jaar zijn er talloze activiteiten gepland om de wilde bij te ondersteunen. Een van de eerste publieksacties is ‘Laat je straat zoemen’. Door verstedelijking hebben insecten steeds minder voedsel en nestgelegenheid, vooral wilde bijen. Samen Actief, de organisatie voor bewonersinitiatieven in de Gemeente Dronten, stelt daarom ‘doe het zelf’ bijenpakketten beschikbaar voor straten binnen de gemeente. De pakketten voor de straat worden samen met de deelnemers samengesteld en kunnen bestaan uit: een bijenhotel, bij vriendelijke zaden en vaste beplanting, drachtbomen, een cursus ecologisch tuinieren, etc. Wordt jouw straat de bij vriendelijkste van de gemeente Dronten? Kijk op deze website voor meer informatie.

Verder zullen er op verschillende locaties in de gemeente Dronten bloemrijke bijenlinten worden ingezaaid, tijdens de boomfeestdag is er extra aandacht voor bomen die bijen voorzien van voedsel. Ook worden er plannen gesmeed voor een educatietuin over bijen, verzorgd door de lokale natuurkenners van IVN Dronten.

Wil je zelf aan de slag voor de wilde bij?
Op de website van IVN Flevoland vind je een overzicht van het aanbod om meer te leren over of te doen voor deze belangrijke Tuinheld: www.ivn.nl/flevoland

We willen alle inwoners van Dronten bedanken voor hun enthousiaste deelname aan de Tuinheldenverkiezing en het belangrijke signaal dat jullie hebben afgegeven voor een groenere en biodiverse gemeente.