Terug naar het overzicht

Paspoortpiek in Nederland

Paspoortpiek in Nederland, vraag nieuwe reisdocumenten op tijd aan. Tien jaar geleden, in 2014 ging de geldigheidsduur van paspoorten voor volwassenen van vijf naar tien jaar. Het effect daarvan is vanaf begin 2024 te merken. Heel veel mensen moeten dan hun paspoort of identiteitskaart vernieuwen. Het is verstandig om voor de drukte (online) een afspraak te maken om uw reisdocument te vernieuwen

Plan op tijd een afspraak om je reisdocument te vernieuwen

Omdat inwoners zelf bepalen wanneer ze hun paspoort vernieuwen, is de precieze piek lastig te voorspellen. De meeste mensen maken pas een afspraak voor een nieuw paspoort kort voordat ze op vakantie gaan. U kunt uw paspoort eerder vernieuwen dan vlak voor de verloopdatum. Zo voorkomt u dat u het niet op tijd ontvangt. Vanaf 5 maart 2024 tot en met 25 juni 2024 zijn wij op dinsdagavond van 17:30 tot 20:00 uur extra open. 

Meenemen naar de afspraak

Alle identiteitsdocumenten (paspoort en/of identiteitskaart) die u nog in bezit heeft. Een recente pasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de paspoorteisen. 

Toestemming ouder(s)/gezaghouder(s)

Voor het aanvragen van een paspoort voor kinderen jonger dan 18 jaar of een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar is toestemming van de ouder(s)/gezaghouder(s) nodig. Het is belangrijk dat de toestemming, van alle ouder(s)/gezaghouder(s), vóór de afspraak geregeld is. De toestemming kan heel eenvoudig door elke ouder/gezaghouder gegeven worden via DigiD.

Niet alleen bij de gemeentehuizen zorgt de paspoortpiek voor drukte. De organisatie die de reisdocumenten maakt, krijgt ook te maken met grote drukte. Het is vooraf niet te voorspellen, maar het zou kunnen zorgen voor langere levertijden van de reisdocumenten.