Terug naar het overzicht

(Ver)bouwplannen? De wet verandert!

Heef u het voornemen om binnenkort uw woning of bedrijf (grootschalig) te verbouwen of uit te breiden? Of het gebruik ervan te veranderen? Dan kan het zijn dat uw initiatief zo groot is dat daar een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig is. Tot nu toe dient u dan een verzoek tot wijziging van het plan in. Maar dat gaat veranderen. Hieronder leest u waarom dat is en wat er verandert.

Wat is er aan de hand?
Vanaf 1 januari 2024 – het moment dat de Omgevingswet in werking treedt – bestaan er geen bestemmingsplannen meer. Er is dan één omgevingsplan. En dat betekent dat u daar nu al rekening mee moet houden. Want wie nu een initiatief heeft, haalt het – vaak – niet meer om voor het eind van het jaar een plan ter inzage te leggen. Daarom is het goed nu al te kijken wat de beste route is als u (ver)bouwplannen heeft.

Maatwerk
Met maatwerk en een afweging per initiatief kijken de collega’s van de gemeente graag met u mee welke route het beste gevolgd kan worden. Het maatwerk kan per initiatief verschillen. Neem daarom vooraf contact op met de collega’s van het Klant Contact Centrum van de gemeente Dronten.

Goed om te weten
Dit geldt alleen voor plannen waarbij een wijziging van het bestemmingsplan aan de orde is. Dit geldt niet als u een omgevingsvergunning aan wilt vragen voor bijvoorbeeld het verbouwen van uw huis. Een omgevingsvergunning kunt u tot het eind van dit jaar blijven aanvragen via omgevingsloket.nl. Wilt u weten of er voor uw (ver)bouw een vergunning nodig is, kijk dan dan op de website van het omgevingsloket.