Terug naar het overzicht

Primeurs op landelijke dag Stichting Langs de zijlijn

Op de landelijke dag van Stichting Langs de zijlijn in de Meerpaal op 30 oktober 2021 is er aandacht voor de gevolgen voor kinderen van ouders met kanker. De dag met zo’n 100 kinderen en volwassenen is vooral een leuke dag voor de kinderen waar zij centraal staan. Er is een interessant programma voor de volwassenen en workshops en optredens voor de kinderen. Op 30 oktober zijn er twee landelijke primeurs; de boekpresentatie van de Universiteit van Utrecht én de nieuwe informatiebrochure van de gemeente Dronten.


Boeklancering
Op de landelijke dag is de boeklancering van de boeken “Wanneer je moeder of vader kanker heeft” en “Wanneer je als ouder kanker hebt” deze geven informatie, tips en ervaringsverhalen die kinderen en ouders helpen.
Jaarlijks worden 9000 Nederlandse gezinnen met thuiswonenden kinderen getroffen door kanker. De invloed van deze ziekte op het ouderschap, het gezinsleven en de kinderen was tot nu toe onderbelicht. Vanuit het onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt nu dat 27% van de kinderen traumatische stressklachten krijgt. Langs de zijlijn pleit ervoor dat er vroegtijdige aandacht en ondersteuning komt voor de kinderen in plaats van dure zorg achteraf. Het onderzoek heeft geleid tot de publicatie van twee praktische hulpboeken voor gezinnen met kanker.

Informatiebrochure gemeente Dronten
De gemeente Dronten is aan de slag gegaan met de preventieve aandacht en ondersteuning en heeft in samenwerking met Langs de zijlijn de informatiebrochure “Hoe gaat het met de kinderen?, eerste hulp bij kanker in je gezin” ontwikkeld. Deze wordt uitgereikt door wethouder Peter van Bergen op de landelijke dag en daarmee biedt de Gemeente Dronten de informatie brochure aan aan andere gemeenten. Deze kunnen de brochure aan hun eigen inwoners met regionale sociale kaart aanbieden.

Landelijke dag met BN’ers

De stichting houdt sinds 2015 elk jaar een landelijke dag met veel BN’ers om aandacht te vragen voor de gevolgen voor kinderen van ouders met kanker. Dit jaar is Jochem van Gelder opnieuw dagvoorzitter en kunnen kinderen kiezen uit maar liefst 9 workshops. Koen Weijland, Nederlands- en wereldkampioen FIFA Koen Weijland is ambassadeur van de stichting en ‘ervaringsdeskundige’. Omdat ook bij hem kanker in de familie voorkomt, weet hij als geen ander wat voor impact dit heeft op kinderen. Daarnaast zijn er optredens van onder meer Emma Heesters én workshops met o.a. graffiti, freestyle voetballen, fotografie, koken met sterren chef, acteren, freerunning en illusies.
Voor de volwassenen is er een programma met Michel en Brian de Hond, die spreken over het verlies van hun broer Marc de Hond en Jasmin en de impact hiervan.

Dankzij het contact met lotgenoten op deze landelijke dag, ervaren kinderen en ouders dat zij er niet alleen voor staan. Zij kunnen hier volop in gesprek met elkaar en hun ervaringen delen. Iedereen die geïnteresseerd is, is welkom om zich aan te melden. Kijk voor meer informatie: www.langsdezijlijn.com