Terug naar het overzicht

Informatiebijeenkomst hoogspanningsverbinding

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en netbeheerder TenneT organiseren op 30 oktober een inloopbijeenkomst in De Meerpaal in Dronten over extra onderzoek voor alternatieven voor de nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen, Lelystad en Ens. Je kunt vrij binnenlopen tussen 19.00 en 21.00 uur.

De achtergrond
Hoogspanningsverbindingen herken je aan de kabels boven de grond die elektriciteit van de ene plek naar de andere verplaatsen. De vraag naar elektriciteit groeit en de bestaande hoogspanningsverbindingen kunnen de vraag hiernaar rond 2030 niet meer aan. Daarom is er een extra 380 kV hoogspanningsverbinding nodig tussen de hoogspanningsstations Diemen, Lelystad en Ens.

Er is veel te onderzoeken, voordat de minister een besluit kan nemen over hoe en waar de nieuwe verbinding komt te staan. Afgelopen voorjaar is het onderzoeksvoorstel met alternatieven, de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD), ter inzage geweest. Je hebt toen kunnen lezen welke routeopties er mogelijk zijn. Hier zijn nu een aantal nieuwe mogelijkheden aan toegevoegd.

Inloopbijeenkomst
Tijdens de inloopbijeenkomst op 30 oktober kun je vrij binnenlopen tussen 19.00 en 21.00 uur. Je kunt informatie ontvangen en vragen stellen over het nieuwe onderzoeksvoorstel, het tweede concept-NRD. Reageren op het voorstel kan daar door het inleveren van een zienswijze. Met een zienswijze geef je je mening op het onderzoeksvoorstel. Het indienen hiervan kan tot en met donderdag 16 november 2023.

Heb je al eerder een zienswijze ingediend? Dan hoef je deze niet opnieuw in te leveren, hij wordt al meegenomen bij de onderzoeken en verdere uitwerking. Op basis van de resultaten van de onderzoeken, kun je in 2025 een besluit over de voorkeurstrac├ę (voorkeursroute) verwachten.

Meer informatie vind je op www.rvo.nl/diemen-ens.

Foto: Routemogelijkheden hoogspanningsverbinding Diemen, Lelystad, Ens


Documenten


Benieuwd wat een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) is? Bekijk het filmpje hieronder.