18 Oktober: Dag tegen Mensenhandel
Sinds 2007 is het ieder jaar op 18 oktober de Europese Dag tegen Mensenhandel. Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon. Mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden en van alle achtergronden kunnen slachtoffer worden van deze misdaad, die in elke regio van de wereld voorkomt. Ook in Dronten komt uitbuiting voor. Burgemeester Gebben: ”Tijdens integrale controles die we hebben uitgevoerd in onze gemeente zijn ook gevallen van uitbuiting aan het licht gekomen. Cruciaal hierin zijn de signalen die we vanuit de inwoners krijgen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: meld het als je afwijkende situaties ziet”.
Herken de signalen van uitbuiting
Slachtoffers van mensenhandel zitten in een kwetsbare positie; ze worden gechanteerd, bedreigd, mishandeld of misleid en vastgehouden in een uitbuitingssituatie. Ze zijn vaak afhankelijk van oplettende omstanders om uit uitbuiting te ontsnappen. Het herkennen en melden van signalen van mensenhandel is daarom cruciaal.
De meest voorkomende vormen van mensenhandel en signalen waaraan je dit kunt herkennen:
- Seksuele uitbuiting: uitbuiting in sekswerk. Ook online seksuele uitbuiting zoals gedwongen webcamseks. Signalen: slachtoffer ziet er overdreven verzorgd uit, opvallend veel kennis hebben over seksualiteit, isoleren van ouders en oude vrienden, snel beïnvloedbaar, gespannen of angstig zijn.
- Arbeidsuitbuiting: wanneer arbeidsvoorwaarden en omstandigheden zo slecht zijn dat de mensenrechten in het geding zijn. Signalen: gevaarlijk werk, onredelijke werktijden, geen of laag loon, doorwerken bij ziekte, weinig contact met de buitenwereld, afhankelijk van onderdak bij werkgever
- Criminele uitbuiting: mensen worden gedwongen om criminele feiten te plegen zoals diefstal, drugsdelicten en verdachte pakketjes bezorgen. Signalen: slachtoffer heeft ineens risicovolle contacten en doet er geheimzinnig over, wordt gehaald en gebracht met scooter/auto, wordt veel gecontact op mobiel, heeft vaak smoesjes.
Meldpunt Mensenhandel Flevoland
Heb je vermoedens van criminele -, seksuele – of arbeidsuitbuiting? Kijk voor meer informatie op www.dronten.nl (mensenhandel) of neem (anoniem) contact op met het advies-en meldpunt Mensenhandel Flevoland:
- Bel 24/7 naar 088 2220500
- Of chat op ma t/m vrijdag van 9 tot 17 uur met Veilig Thuis
Meer informatie vind je op www.veiligthuisflevoland.nl/mensenhandel.