Een uitkering voor jongeren

Ben je tussen de 18 en 27 jaar en kan je jezelf (tijdelijk) niet zelfstandig in je levensonderhoud voorzien? Dan kan je een uitkering voor jongeren aanvragen. Hieronder lees je hoe dat werkt. 

Let op! Ben of word je 18 jaar en heb je een beperking? Dan heb je mogelijk recht op een Wajong-uitkering van het UWV. Ga naar de website van het UWV en kijk een webinar ‘Wat is Wajong?’ via de inspiratiepagina Hulp na school.

Je vraagt een uitkering aan via www.werk.nl. Bij het invullen van je persoonlijke gegevens krijg je de melding dat je contact op moet nemen met de gemeente. Gemeente Dronten is bereikbaar op het telefoonnummer 140321. 

Je hebt eerst een zoekperiode van vier weken. Deze gaat in zodra je de aanvraag hebt ingediend. In vier weken tijd doe je je uiterste best om werk of een opleiding te vinden.

Na vier weken nog geen werk of opleiding gevonden? Dan kun je nu de uitkering definitief maken.

De gemeente beoordeelt je aanvraag. Heb je niet genoeg gedaan om werk of een opleiding te vinden in de zoekperiode? Dan krijg je mogelijk geen uitkering. Ook kan het zijn dat het bedrag lager zal zijn.

Heb je een partner van 27 jaar of ouder? Dan kun je wel meteen de uitkering aanvragen. De zoekperiode van vier weken geldt dan wel voor jou, maar niet voor jouw partner.

Ontvang je een WW-uitkering van het UWV? Bel ons dan vier weken voordat je WW-uitkering stopt. De laatste vier weken van je WW-uitkering zijn dan je zoekperiode.