Rijbewijs aanvragen of verlengen

Let op! In verband met de drukte voor het aanvragen van reisdocumenten en rijbewijzen kunnen wij niet garanderen dat u binnen 5 werkdagen uw aangevraagde document kan ophalen.

Het aanvragen, verlengen en ophalen van uw rijbewijs doet u zelf. U doet dit in de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt hiervoor een afspraak. Het duurt 5 werkdagen voordat u uw rijbewijs kunt ophalen.

Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs nu ook online verlengen. Het online verlengen van uw rijbewijs gaat via de website van de RDW. Dit kan alleen als je al een Nederland rijbewijs in bezit hebt. Uw rijbewijs is al na twee werkdagen klaar. U kunt het rijbewijs afhalen op het huis van de gemeente 

Let op! Voor het afhalen van het rijbewijs moet u wel een afspraak maken.

  • Uw rijbewijs. Heeft u geen (geldig) rijbewijs? Neem dan een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee;
  • Eén recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. De pasfoto mag niet ouder zijn dan zes maanden;
  • Uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Ben je jonger dan 18 jaar?
De begeleiderspas moet zijn aangevraagd maar hoeft niet fysiek mee naar de afspraak. Neem wel een bewijs van aanvragen van de begeleiderspas mee naar de afspraak. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Wij sturen uw aanvraag door naar de RDW.

Bij de aanvraag van uw rijbewijs maakt de medewerker aan de balie direct een afspraak voor het afhalen van uw document.

Wat neemt u mee?

  • Uw rijbewijs.

Het kost vijf werkdagen om uw rijbewijs te maken.  

De kosten voor een rijbewijs zijn:

  • Aanvragen of verlengen € 51,10;
  • Extra spoed kosten € 39,65 (komt bovenop de aanvraagkosten);
  • Gezondheidsverklaring CBR: € 44,50.

Wanneer u uw rijbewijs kwijt bent of als deze is gestolen verwijzen wij u door naar de volgende pagina. 

Heeft u met spoed een rijbewijs nodig? U belt 14 0321 voor een spoedaanvraag. Voor spoed betaalt u extra kosten, boven op de aanvraagkosten. Maakt u de afspraak voor 14.00 uur, dan kunt u in principe uw rijbewijs uiterlijk na twee dagen, na 10.00 uur ophalen. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. 

Op de website van de Rijksoverheid staat alle informatie over rijbewijzen met of zonder code 95.

Als u een rijbewijs heeft dat u buiten Nederland heeft behaald, kunt u dat in bepaalde gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Heeft u een rijbewijs uit één van de Europese Unie landen, dan is deze geldig in Nederland. Als u bent ingeschreven in de basis registratie personen dan kan deze omgewisseld worden voor een Nederlands rijbewijs. U kunt hiervoor een afspraak inplannen ‘omwisselen buitenlands rijbewijs’.
Alle informatie vindt u via Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. Voor meer informatie kijkt u op de website van het RDW

Wilt u niet meer rijden? Dan kunt u vrijwillig uw rijbewijs inleveren bij uw gemeente. Dat noemen we ‘afstand doen van het rijbewijs’. De enige manier om dan weer een nieuw rijbewijs te krijgen, is door opnieuw examen te doen.

U kunt ook het rijbewijs laten verlopen zonder iets aan te geven. U heeft dan geen geldig rijbewijs meer en mag niet rijden. Wel kunt u dan binnen 1 jaar na verloopdatum nog besluiten een aanvraag te doen zonder dat er een examen voor nodig is. Daarna niet meer.