Terug naar het overzicht

‘Wij zijn zelf het medicijn’

De gemeente Dronten is sinds het voorjaar van 2022 aangesloten bij de campagne ‘Wij zijn zelf het medicijn’, die loopt tot het voorjaar van 2023. De campagne is gestart om aandacht te vragen voor dementie. Dementie is een hersenaandoening waar (nog) geen medicijn voor is.

Helaas neemt naar verwachting het aantal mensen dat getroffen wordt door dementie schrikbarend toe. Alzheimer Nederland voorspelt dat het aantal mensen met dementie in Flevoland zal gaan verdriedubbelen: van 4.1000 naar 14.000 in 2050. Gelukkig is in 30% van de gevallen dementie te voorkomen. Om de kans op dementie te verminderen is het verstandig om onderstaande leefstijladviezen na te leven, namelijk:

  1. Blijf nieuwsgierig (blijf leren, onderhoud contacten en ga er op uit)
  2. Eet gezond (volg de schijf van 5)
  3. Blijf in beweging (ga wandelen, zwemmen, of iets anders wat je fysiek kunt doen)

Helaas is dementie (nog) niet te genezen. Proberen om dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Door gezonder te leven verklein je de kans om deze ziekte te ontwikkelen. Door de leefstijladviezen na te leven zorg je voor een betere hersengezondheid. Maar het helpt je ook om andere ernstige aandoeningen te voorkomen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wil je meer weten over dementie, de campagne ‘Wij zijn zelf het medicijn’ of weten wat er te doen is rondom dit thema in de gemeente Dronten en de omliggende gemeenten?
Neem dan een kijkje op de website.