As verstrooien

Kiest u voor cremeren? Dan moet de urn met daarin de as van de overledene 1 maand bewaard blijven in het crematorium. Hierna mag u zelf beslissen wat u met de as wilt doen.

Neem hiervoor contact op met de beheerder/eigenaar van de begraafplaats, het crematorium of het uitvaartcentrum. 

Begraafplaats de Wissel heeft een urnentuin. Deze urnentuin heeft een strooiveld, urnengraven en urnenzuilen met urnennissen. Voor het verstrooien van de as maakt u een afspraak met de begraafplaatsbeheerder. Hier zijn kosten aan verbonden. De begraafplaatsbeheerder van de Wissel is te bereiken via telefoonnummer 14 0321.

U mag as ook verstrooien op:

  • open water (na contact met Rijkswaterstaat);
  • gemeentegrond, mits u geen overlast of gevaar veroorzaakt (na contact met de grondbeheerder);
  • bosgrond (na contact met Staatsbosbeheer).

Als u de as op een andere plek wilt verstrooien, heeft u een ontheffing nodig van de eigenaar van de grond. De eigenaar moet met het verstrooien op zijn terrein (of water) instemmen.

U kunt de urn ook bijzetten in een urnengraf of in een urnennis van een urnenzuil. En indien één van beide partners kiest voor begraven kunt u ook kiezen voor bijzetting in een graf voor volwassenen. Voor het bijzetten van een urn (hier zijn kosten aan verbonden) maakt u een afspraak met de begraafplaatsbeheerder. De begraafplaatsbeheerder is te bereiken via telefoonnummer 14 0321.

U kunt de urn ook meenemen naar een dierbaar plekje, bijvoorbeeld bij u thuis.