OPEN over depressiviteit

Welkom op de pagina OPEN OVER. Hier vertellen we je meer over de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’. Ben jij op deze pagina omdat je zelf depressieve klachten hebt of ken jij iemand waarbij je vermoed dat hij of zij klachten heeft? Ga voor hulp naar www.heyhetisoke.nl of lees hieronder wat jij kunt doen.

Het merendeel van de jongeren voelt zich gezond en gelukkig, maar steeds meer jongeren hebben psychische klachten: slecht slapen, piekeren en angstklachten. Eén op de vijf jongeren krijgt te maken met depressie, maar lang niet iedereen praat daarover. Daar willen wij verandering in brengen door ons in te zetten voor openheid over depressie. Samen met Stichting Open Mind verzorgen wij een multimediale tentoonstelling in Dronten waar jongvolwassenen hun verhaal vertellen.

Op maandag 13 maart 2023 om 15:00 is de tentoonstelling geopend door wethouder Lazise Hillebregt op het Meerpaalplein in Dronten. De expositie is gratis te bezoeken van 13 maart tot en met 3 april 2023.

Hou deze pagina in de gaten voor meer informatie, verhalen van informatie en nieuws over de expositie.

Tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’

OPEN over depressiviteit is een project van stichting Open mind waarin een grote groep jonge ervaringsdeskundigen mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar maken.

Mirjam Bekker-Stoop (directeur Open mind) en Linelle Deunk (fotograaf) zagen beide hoe hun dochters vochten met hun demonen. Een strijd wat soms lastig is te overwinnen, maar hen wel is gelukt. Ieder op hun eigen manier. Mirjam & Linelle besloten hun eigen ondervindingen en kennis aan te vullen met die van anderen. Onder de vlag van Open mind reisden zij door Nederland om een zo divers mogelijke groep jonge ‘ervaringsdeskundigen’ te portretteren en hun verhalen op te nemen. Het werd een bijzondere reis waarin ze mooie gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen spraken, waarvan ze ontzettend veel leerden. De persoonlijke portretten en verhalen vertellen ons hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Wil je alle portretten nog eens bekijken en de verhalen nog eens rustig nalezen? Bekijk dan de online fotokrant.

Gedurende de tentoonstelling zijn er fysieke fotokranten te vinden in het Huis van de Gemeente Dronten en bij de Flevomeer Bibliotheek in Dronten (op = op). Ook heeft de Flevomeer Bibliotheek een thematafel over mentale gezondheid, leuk om even langs te lopen na je bezoek aan de tentoonstelling!

Loop er niet mee rond: wees OPEN

Heb je zelf last van depressieve gevoelens of ken je iemand in je omgeving die hiermee kampt? Er zijn verschillende manieren om (anoniem) ondersteuning en/of hulp te krijgen.

Informatie en anonieme ondersteuning voor kinderen en jongeren over belangrijke thema’s

Informatie en anonieme ondersteuning voor kinderen tot 18 jaar

Informatie en anonieme ondersteuning voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar

Informatie en anonieme ondersteuning voor iedereen

Ondersteuning voor inwoners en naasten die wachten op hulpverlening of ondersteuning bij het afbouwen (alleen voor inwoners uit Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant)

Ondersteuning en ontmoeting bij Leeuwen’art

Jongerenwerkers en sociaal werkers kunnen (laagdrempelige) ondersteuning en adviezen geven.

Jongeren met ervaring in de jeugdhulp zetten zich actief in door het aanbieden van gastlessen, workshops en het aanbieden van ondersteuning als maatje

  • In Dronten is het Herstelnetwerk actief. Dit is een netwerk van mensen en organisaties die vanuit ervaringsdeskundigheid (en onafhankelijk) mee kunnen denken bij herstel.

OPEN over depressiviteit wordt mede mogelijk gemaakt door:

  • Amsterdams Fonds voor de Kunst
  • Janssen Nederland
  • Ministerie van VWS
  • Gemeenten
  • Zorg en onderwijsinstellingen

….en bovenal de mooie sterke jonge mensen die zich lieten portretteren en zich open stelden met hun persoonlijke verhaal.

Wil je meer informatie over de tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’? Neem contact op met info@stichtingopenmind.nl!

Zie ook

Het verhaal van Serina
Het verhaal van Sam

Doe mee?

Deel jouw tips, verhalen en ervaring op social media met #OPENoverdepressiviteit en bouw met ons mee aan openheid en verbinding.