Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs per 1 juni 2023 ook online verlengen. Het online verlengen van uw rijbewijs gaat via de website van de RDW. Dit kan alleen als je al een Nederland rijbewijs in bezit hebt.
Uw rijbewijs is al na twee werkdagen klaar. U kunt het rijbewijs afhalen op het huis van de gemeente.
Let op! Hiervoor moet u wel een afspraak maken.

Er zijn een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen voordat u het rijbewijs online kan verlengen. De voorwaarden zijn:

  • U woont in een gemeente waar online verlengen mogelijk is;
  • U bent al in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs;
  • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs of een categorie-uitbreiding aan;
  • U heeft de DigiD-app met ID-check.

Bent u net geslaagd en wilt u uw rijbewijs voor de eerste keer aanvragen? Dan moet u bij ons op afspraak langs komen bij het Huis van de Gemeente. Er kan makkelijk en snel digitaal een afspraak worden gemaakt. 

Voldoet u aan alle voorwaarden? Dan regelt u gemakkelijk in drie stappen de verlenging van uw rijbewijs.

Stap 1: Uw pasfoto laten maken bij een RDW-erkende fotograaf
Voor uw nieuwe rijbewijs moet u een pasfoto laten maken bij een door de RDW erkende fotograaf of fotocabine. Kijk welke fotograaf bij u in de buurt zit op de locatiewijzer van de RDW. Neem uw rijbewijs mee naar de fotograaf of de fotocabine. U zet hier ook uw handtekening, deze wordt later gebruikt op uw nieuwe rijbewijs. U rekent de foto af bij de fotograaf. De fotograaf of fotocabine verstuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail van de RDW. Hierin staat of u het rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Uw online aanvraag
U gaat naar de webpagina van het online verlengen. U kiest daar voor ‘rijbewijs verlengen’ en logt in met de DigiD-app met ID-check. Nadat u bent ingelogd regelt u binnen een paar minuten de verlenging van uw rijbewijs. U rekent meteen af met iDEAL. De RDW maakt uw rijbewijs. Na 2 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen bij de gemeente. Per e-mail laat de RDW weten als uw rijbewijs klaar ligt bij de gemeente.

Stap 3: Uw rijbewijs ophalen
Als u per e-mail bericht heeft gehad dat uw rijbewijs klaar ligt, kan er een afspraak worden gemaakt voor het ophalen van uw rijbewijs. De afspraak kan makkelijk en snel online worden gemaakt. Als de afspraak is gemaakt, neemt u uw huidige rijbewijs mee naar de afspraak. Deze moet worden ingeleverd. Daarna krijgt u uw nieuwe rijbewijs mee terug.