Ben jij iemand met kennis van de Participatiewet/IOAW/IOAZ en wil jij werken in een dynamisch en collegiaal team? Dan komen we graag met jou in contact!

Inkomensconsulent                         

Maximaal € 4.208 bij 36 uur werken  I  32-36 uur I 17,05% Individueel Keuzebudget vrij te besteden

Over de functie
De gemeente Dronten is een jonge gemeente met lef. Een gemeente met een tastbare geschiedenis van pioniers die de ruimte nemen. Die traditie omarmen wij van harte en nemen we mee in onze werkwijze!

Binnen het team Dronten Koers Inkomen ben je als inkomensconsulent gericht op het draaien en beheren van een eigen caseload. We verwachten van je dat je de aanvragen conform gemeentelijk beleid en Participatiewet onderbouwt en administratief verwerkt, rapporteert, beschikt en registreert. Naast je werkzaamheden van inkomensconsulent voer je ook de bijzondere bijstand uit.  Als inkomensconsulent ben je verantwoordelijk voor rechtmatigheid van de uitkeringen in brede zin.

 • Beoordelen aanvragen levensonderhoud Participatiewet en IOAW;
 • Intrekkingen of beëindigingen;
 • Herziening- en/of terugvordering;
 • Herberekeningen;
 • Uitvoeren van tussentijdse onderzoeken;
 • Handhaving en huisbezoek;
 • Het opleggen van boetes en maatregelen;
 • Voorlichten van de klant over mogelijkheden, rechten en plichten;
 • Bijzondere bijstand.

Je bent een resultaatgerichte medewerker die met een pragmatische insteek uitvoering geeft aan de Participatiewet en lokaal beleid. Binnen onze beleidsregels is de menselijk maat en werken vanuit de bedoeling meer dan ooit onderwerp van gesprek.

 • Een rol met impact doordat je echt wat kunt betekenen voor de inwoners van de gemeente Dronten;
 • Werken in ons flexibele kantoorconcept, met alle ruimte om je werk-privé balans te regelen;
 • Een tijdelijke aanstelling met uitzicht op vast na een jaar;
 • Inschaling op basis van ervaring in schaal 9 van de Cao Gemeenten;
 • Een individueel keuzebudget (IKB) van 17,05% bovenop het bruto maandsalaris. Dit kun je op verschillende manieren besteden;
 • Een goede pensioenregeling bij het ABP;
 • Gratis reizen voor woon-werkverkeer met het openbaar vervoer; wanneer je met de auto naar je werk komt geldt een marktconforme reiskostenvergoeding.

Je hebt een afgeronde MBO/HBO opleiding liefst met aanvullende cursussen over de Participatiewet. Uiteraard heb je  kennis van relevante wet- en regelgeving en heb je minimaal 2 jaar werkervaring in een soortgelijke functie.

We vinden het belangrijk dat je beschikt over inlevingsvermogen, tact, analytisch inzicht, overtuigingskracht en je kunt goed luisteren.  Je bent bekend met de doelgroep en bent in staat om een stapje extra te zetten voor onze minima. Je denkt in mogelijkheden en zoekt oplossingen en durft (als dit nodig is) buiten de kaders van de wet te denken. Je houdt van aanpakken en uitdagingen en gaat problemen niet uit de weg.

Je bent vertrouwd met administratieve processen en geautomatiseerde gegevensverwerking (suite/Djuma/Suwinet). Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden, en je kan zelfstandig, maar ook in teamverband werken.

Het team
De inkomensconsulenten zitten in één team met re-integratie, handhaving en leerplicht/leerlingenvervoer. Je komt in een team met energieke collega’s die met je mee willen denken wanneer je dat nodig hebt.  Binnen het vakgebied werk je nauw samen met andere teams, zoals Zorg-, WMO- en Jeugdgidsen om gezamenlijk de inwoner van de gemeente Dronten het beste te kunnen faciliteren.

Procedure

Deze vacature staat tot en met 6 oktober 2022 open voor zowel interne kandidaten (gemeente Dronten, Talentenregio en SWiF) als externe kandidaten.
De eerste kennismakingsgesprekken worden gepland op 13 oktober 2022.

Wil je meer weten over de functie en het team waarin je terecht komt? Neem dan contact op met Mariëlle Altena, teammanager: 06 30 52 68 15.

Voor meer informatie over de selectieprocedure kun je contact opnemen met Dirk Jan Boekhold, HR adviseur: 14 0321.

Voor deze functie wordt gelijktijdig intern en extern geworven. Bij gelijke geschiktheid gaan interne kandidaten voor.
Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.