Terug naar het overzicht

Geldwijzer 18+

Wethouder Peter van Bergen mocht afgelopen maandag het eerste Geldwijzer 18+ boekje overhandigen. Hierin staat een stappenplan, tips en links over over studeren, werken, wonen, aansprakelijkheid, zorgverzekering en toeslagen. Peter van Bergen zegt hier het volgende over:

18 jaar, heb jij alles al goed geregeld? Gefeliciteerd! Je bent bijna achttien en je wilt graag weten wat jou te wachten staat. Wij helpen je hierbij graag op weg. Voor de wet ben je vanaf 18 jaar volwassen. Je mag dan van alles zelf bepalen en regelen en dat geeft vrijheid. Je bent dan ook verantwoordelijk voor je eigen leven. Daar komt een hoop bij kijken.

Als je 18 bent heb je de rechten en plichten van een volwassene. Je bent opeens zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor geldzaken. Welke gevolgen heeft dit voor jou? Wat moet jij zelf gaan regelen? Hoe word je financieel zelfredzaam?

Financieel zelfredzaam betekent dat je met geld om kan gaan. Dat je niet meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt én dat je geld achter de hand houdt voor onverwachte uitgaven. Maar het allerbelangrijkste aan financieel zelfredzaam worden en zijn, is dat jij weet dat je hulp kunt vragen als je er zelf even niet uitkomt. Dit boekje, Geldwijzer Bijna 18, helpt je met een handig stappenplan, tips en links.

Je vindt informatie over studeren, werken, wonen, aansprakelijkheid, zorgverzekering en toeslagen die jij kunt aanvragen. Eigenlijk alles wat je moet weten over geld en waar je terecht kunt met al je vragen over geld. Je hoeft niet alles te onthouden, wij hebben het voor je gebundeld. Bewaar het en zoek wanneer je vragen hebt over geld het in dit boekje op.

Je krijgt nu ook vaker te maken met de gemeente. Bijvoorbeeld als je je rijbewijs aanvraagt of als je je verhuizing doorgeeft omdat je op jezelf gaat wonen. Maar ook als het even niet meezit kan je terecht bij de gemeente. In de gemeente Dronten kun je dan terecht bij de inloopspreekuren van ‘Money Talks’ in het ROC Landstede in Dronten. Of op het financieel spreekuur in De Meerpaal, Het Koetshuis of De Steiger. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken en de hulp is gratis. Kijk voor meer informatie op www.mdflevoland.nl Regel het! Dan ben je goed voorbereid. Groet Peter van Bergen.

Fotostudio Wierd